Založenie krbu za ľudské práva

Snímka 1 z 8 /8
  • Snímka 1 z 8 /8

    Arcus Center for Social Justice Leadership je skromný, ale pútavý doplnok kampusu Kalamazoo College v Michigane.

    Kredit...Iwan Baan

KALAMAZOO, Michigan – Arcus Center for Social Justice Leadership s rozlohou 10 000 štvorcových stôp v areáli Vysoká škola Kalamazoo tu, je skromný. Neprepichne panorámu ani nevybuchne s titánovými panelmi a veľkými sklenenými plachtami.

O to väčší dôvod na púť. Ide o high-tech návrat od Studio Gang, známej chicagskej architektonickej firmy pod vedením Jeanne Gang . Jednoposchodový pavilón s oceľovou konštrukciou v tvare písmena Y, budova na mieste, kde býval dom prezidenta vysokej školy, sa medzi listnatými blokmi dusných novogruzínskych tehlových domov neobyčajne cíti dobre. Jeho tri konkávne fasády s obkladom z kordového dreva môžu pri určitom svetle takmer vyvolať predstavu o koži jašterice. Svetlé okná, odrážajúce kordové drevo, plávajú ako mydlové bubliny pozdĺž dvoch fasád. Vnútri je konverzačná jama v tvare obličky v štýle 60. rokov s krbom.

Predstavte si zrub, ktorý si Jetsonovci objednali z katalógu 2062 Whole Earth Catalog, a začnete chápať obrázok.

To, čo robí budovu výnimočnou, je čiastočne nová forma, ktorá priamo vyrastá z ambícií centra. Je to tiež prvok ručnej práce (tieto exteriéry z kordového dreva), keď sa toľko markízovej architektúry opiera o high-tech materiály a 3-D tlač.

Dizajn centra je väčšinou chvályhodný jednoducho za to, že je výrečný a humánny.

Projekt stál približne 5 miliónov dolárov. Jej patrónom je Jon Stryker, architekt, absolvent Kalamazoo College a miliardársky dedič tunajšej spoločnosti poskytujúcej zdravotnícke pomôcky. Založil Nadácia Arcus presadzovať ľudské práva a sociálnu spravodlivosť. Bolo pochopiteľné reptanie o výdavkoch 500 dolárov za štvorcovú stopu (vysoká cena pre Kalamazoo), vzhľadom na zúfalé okolnosti mnohých z tých, ktorým Arcus chce pomôcť. Zástancovia však tvrdili, že sociálna spravodlivosť si zaslúži miesto hodné svojich ambícií a navrhnuté podľa jej potrieb. Centrum slúži študentom, hosťujúcim vedcom a verejnosti; je to na semináre, konferencie a miesto na stretnutie. Priestory a tvary sú nehierarchické, otvorené a inkluzívne.

Budova zaberá zložitý, svahovitý pozemok. Z malej kruhovej príjazdovej cesty vstúpite cez bránu vyrezanú uprostred najpriamejšej z troch konkávnych fasád. Geometria lichobežníka dizajnu – presnejšie prehnutý deltoid s nerovnakými stranami – sa pri bližšom pohľade skomplikuje. Jedna fasáda je vydutá, aby umožnila zvislé okno s očkami; jedno krídlo je konzolové nad ulicou, kde pozemok spadá ku kampusu. Široké vonkajšie schody na dvoch stranách vytvárajú miniamfiteátre.

Vnútorná časť, väčšinou obielená, sa mierne tiahne smerom k dubovému háju vonku. Stoly a stoličky sú roztrúsené na skosených plošinách. Oranžové a čokoládové akcenty zahrejú paletu. Vrúbkované kabínky vytvárajú zákutia v stenách na intímne rozhovory.

Táto atmosféra 60. rokov zapadá do programu sociálnej spravodlivosti centra a môže privolať prácu modernistov z polovice storočia ako Alvar Aalto a Lina Bo Bardi. Dizajn zároveň odkazuje na niektoré z architektonických zmien, ktoré firmy ako OMA, UNStudio a Neutelings Riedijk vytvorili, keď pani Gang vyšla z kancelárie Rema Koolhaasa v Holandsku.

Ale budova je do značnej miery svojská, dynamická, no zároveň nenápadná, s konverzačnou jamou, hneď za prednými dverami, zaberá križovatku, na spojnici Y. Architekti zdvíhajú strop nad jamou a pridávajú klenuté chodby. ktoré netvoria kupolu. Svetlo filtruje nadol, odráža sa od terazzovej podlahy a preteká aj cez obrovské obrazové okná na troch koncoch budovy. Jeden koniec sa pozerá na okolie; ďalší, kampus; tretí, smerom k lesíku: mesto, šaty, príroda.

Niekoľko susedov nepriateľských voči modernej architektúre požiadalo, aby prezidentov starý tehlový dom zostal na mieste. Ale dom bol oveľa menší ako naša predstava centra, as Eileen B. Wilson-Oyelaran, povedal mi nedávno prezident kolégia. Cieľom bolo podľa nej vytvoriť otvorený priestor na priesečníku komunity, kampusu a krajiny, kde by si ľudia mohli navzájom vypočuť svoje príbehy.

Pani Gang a jej tím (vrátane Todda Zimu a Claire F. Halpinovej) hľadali inšpiráciu v domoch stretnutí Quaker a zrubových stodolách; za leitmotívy naprieč kultúrami označili spoločné ohniská a prípravu jedla. Chceli, aby sa tvar budovy vyvinul mimo otázky: Ako sociálna spravodlivosť zaberá priestor? A vymyslieť pre Arcus nový archetyp, odvodený od jeho programu a lokality, ako sa vyjadril pán Zima.

Vedľa konverzačnej jamy teda nainštalovali otvorenú kuchyňu. Zdá sa, že návštevníci sa sťahujú do jamy, ktorá sa cíti oddelená, ale uprostred všetkého. Existuje len málo ostrých rohov alebo pravých uhlov. Ramená budovy sa naťahujú, aby pritiahli návštevníkov. Dôsledky sociálnej spravodlivosti sú zrejmé.

Odhaľujú sa aj v murovaných stenách vyrobených z bielych cédrových kmeňov zozbieraných v severnom Michigane. Murivo z mandľového dreva, ktoré kombinuje polená položené na šírku namiesto tehál s maltou na stavbu múru, sa vracia k raným farmárom v tejto oblasti, ktorých chýry v stodolách spájali osadníkov. Táto história, prepožičiavajúca romantiku tradíciám participatívnej demokracie, bola jedným z dôvodov, prečo pani Gang inklinovala k murivu z kordového dreva, spolu s krásou a výkonnosťou dreva, ktoré v nespracovanom stave zadržiava a zbiera uhlík. To znamená, že budova skončí tak, že ročne sekvestruje toľko uhlíka, koľko vyprodukuje 10 áut na diaľnici, vypočítava pani Gang. Takže stavebná technika nie je len kuriózna; je to výhľadové.

Metafora rôznorodosti v rozdieloch medzi jednotlivými kmeňmi bola estetickou dividendou. Rob Morris, stavebný dozorca, mi povedal, že projekt otestoval trpezlivosť jeho posádky všetkými možnými neobvyklými spôsobmi: Nič nebolo štandardné, nič priamočiare, žiadny jednoduchý uhol, žiadne dva rovnaké oceľové prvky, žiadna odchýlka pre chyby a každý kmeň musel umiestniť presne tak.

Naozaj sme museli plánovať ďaleko dopredu, všetko si prediskutovať, kolektívne, spolupracovať spôsobmi, ktoré, verte mi, neboli ľahké, povedal. Ale bol to jediný spôsob, ako to napraviť.

Takže aj proces zodpovedá poslaniu.